Educatie West
Dwarsdenkers & Beeldmakers

Wat is hedendaagse kunst? Welke verschillende vormen bestaan er? Moet kunst altijd mooi zijn? En waarom vind je dat? Wat zie je precies als je naar een kunstwerk kijkt? Ziet iedereen hetzelfde? En wat zou de kunstenaar hebben bedoeld zijn werk, wat betekent het? Hoe ervaar jij het werk? doet het iets met jou of juist niet?

Deze vragen kunnen leerlingen (vanuit zowel het primair als voortgezet onderwijs) leren beantwoorden bij West. Door een bezoek aan de tentoonstelling leren zij om niet alleen goed te kijken naar de kunst die er te zien is. Ook worden zij uitgenodigd om te ontdekken welke betekenissen erin verscholen zitten.

Bij de wisselende tentoonstellingen wordt steeds opnieuw een programma op maat aangeboden. De thema’s die in de expositie centraal staan vormen hierbij het uitgangspunt. Onze educatie-medewerkers maken altijd een tour door de expositie waarbij ze in gesprek gaan met de leerlingen. Daarnaast gaan ze zelf aan de slag door middel van korte opdrachten en/of een langere workshop.

Leerlingen leren door te associëren en te fantaseren kunstwerken te analyseren en hier zelf een mening over te vormen. De relatie tussen kunst en de wereld om hen heen komt hierin altijd terug. Zo worden ze uitgedaagd om op een andere manier na te denken over de betekenis van kunst in de maatschappij. Maar ook op de rol die kunst in hun eigen leven kan spelen.

Maak kennis met hedendaagse kunst in West
Speciaal voor scholen wordt er een educatieprogramma aangeboden om kennis te maken met West. West toont kunst van nu, in een monumentaal pand in het hart van het Haagse Museumkwartier. Plan nu uw bezoek.

Doel
De leerlingen leren over en reflecteren op hedendaagse kunst. Ze maken kennis met de tentoonstellingen van West en ontdekken op een speelse manier wat hedendaagse kunst is, gaan de dialoog aan en leren hier een mening over te vormen.

Doelgroep
PO midden en bovenbouw, VO onderbouw en bovenbouw.
Focus op verbeelding, experimenteren en reflectie.

Voor wie?
Beeldmakers: Primair onderwijs – 8 t/m 12 jaar
Dwarsdenkers: Voortgezet onderwijs – 12 t/m 18 jaar

Van 1-15 leerlingen verplicht: 1 actief deelnemende docent. Van 15-30 leerlingenverplicht: 2 actief deelnemende docenten.

Wanneer en kosten
Dagen en tijden in overleg.

Duur van de activiteit 60 minuten
Max. aantal leerlingen per activiteit 30
Prijs € 4,00 per leerling, begeleiders gratis.

Informatie en advies
Theo Poumpalov
educatie@westdenhaag.nl
070 - 3925359