NIEUWS
West Den Haag genomineerd voor AICA Oorkonde 2019

Opening van West Den Haag in de voormalige Ambassade Den Haag, Februari 2019.
Foto: Jhoeke
Jaarlijks looft de Nederlandse afdeling van AICA (Association Internationale des Critiques d’Art / Internationale Vereniging van Kunstcritici) een oorkonde uit aan afwisselend een Nederlandse instelling, tentoonstelling of publicatie van de afgelopen drie jaar.
De AICA-Oorkonde wordt dit jaar uitgereikt aan een instelling die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden op het gebied van beeldende kunst in de jaren 2016, 2017 en 2018. Op 6 juni 2019 heeft de jury tijdens de Algemene Ledenvergadering de volgende shortlist gepresenteerd (in willekeurige volgorde):

Eye Filmmuseum, Amsterdam
West, Den Haag
De Pont museum, Tilburg


Citaten uit de jurynominatie:

Eye Filmmuseum, Amsterdam – “Wij nomineren het Eye Filmmuseum vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Een grote nieuwsgierigheid naar deze kruisbestuiving resulteert in een uniek en aantrekkelijk tentoonstellingsbeleid met steeds een rijk gevuld en uitdagend publiek programma. De Eye Art & Film Prize, opgericht in 2015, onderstreept het commitment aan dit grensgebied.”

West, Den Haag – “West steekt zijn nek uit met gewaagde keuzes. Bij West kan het publiek zich over de breedte van contemporaine cultuur oriënteren. (…) De vindingrijke programmering is zowel kunsthistorisch-inhoudelijk sterk als hedendaags relevant: een unieke combinatie waar weinig musea naar streven, maar waar een kleine organisatie als West door flexibiliteit, het juiste netwerk en de samenwerking met andere instellingen tot kan komen.”

De Pont museum, Tilburg – “Wij nomineren De Pont museum als privaat museum dat een volstrekt eigen koers vaart en zich niet laat afleiden of verleiden door hypes en trends. Als partner voor de kunst, uitzonderlijk loyaal aan de kunstenaars, heeft het museum een collectie opgebouwd die staat als een huis. Mocht er eens een blockbuster plaatsvinden, dan is dat een ‘verdiende’ blockbuster, resultaat van een goed oog voor aanstormende kunstenaars waarmee hechte banden worden onderhouden. De Pont is hét museum waar de juryleden consequent voor naar Tilburg afreizen.”


Klik hier om het volledige rapport te lezen (PDF)